Informace o pozorování Slunce a jiné zajímavosti Statistiky Aktuální údaje o sluneční aktivitě Informace o akcích pořádaných ČAS Informace o Sluneční sekci ČAS Činnost sekce Seznam členů sekce Internetové odkazy na podobně zaměřené stránky
30. 3. 2012
Zemřel Ladislav Schmied (* 22.6.1927, † 29.3.2012).
     Autor : Pavel Suchan

 Ve věku nedožitých 85 let zemřel český amatérský pozorovatel sluneční fotosféry, který této zálibě, na vysoké úrovni, zasvětil celý život. Věnoval se systematickému pozorování Slunce celých 66 let. Za toto období pořídil téměř 13 000 zákresů sluneční činnosti. Byl čestným členem České astronomické společnosti, která mu za jeho aktivitu a popularizaci udělila plakety M. Koperníka a J. Keplera. Také je po něm pojmenována planetka 11326 LadislavSchmied.

 Kdo jste pana Schmieda znali, víte, že se na něho nedalo zapomenout. Byl to vždy velmi energický muž, který se ve stáří "vylízal" z vážných zdravotních potíží. Návštěva u něho v Kunžaku patřila vždy k nezapomenutelným zážitkům. Vždy jsem se tam (a opakovaně) rád stavoval. Poté, co nám jednou tak chutnaly buchty paní Schmiedové, jsme pak slýchávali větu "Jé, pražáci jsou tady, máme buchty?" Nejen do jeho pozorovacího domečku jsem se rád chodil dívat, ale také z cesty za plotem jsem se vždy zastavil u jeho nástěnky pro veřejnost, kterou denně aktualizoval.

 Nejednu otočnou mapku jsem mu přivezl, aby měl další za tu sluncem vyšisovanou. Kunžak byl výjimečným místem v naší zemi, protože měl na svém území dvě hvězdárny. Nyní zbyde jedna. 

Čest jeho památce!