Informace o pozorování Slunce a jiné zajímavosti Statistiky Aktuální údaje o sluneční aktivitě Informace o akcích pořádaných ČAS Informace o Sluneční sekci ČAS Činnost sekce Seznam členů sekce Internetové odkazy na podobně zaměřené stránky
aktualizováno 12. 3. 2012
Erupční aktivita 24. slunečního cyklu narostla
     Autor : Pavel Kotrč

 Postupný růst aktivity v prvních týdnech roku 2012 vyústil v sérii slunečních erupcí ve druhém březnovém týdnu. Velká skupina slunečních skvrn v aktivní oblasti NOAA 1429 se ještě před přechodem centrálním slunečním meridiánem projevila silnou erupcí třídy X1.1 dne 5.března v 5:00 UT. Byla doprovázena výronem koronální hmoty (CME) s nabitými částicemi urychlenými na 900 km/s. O dva dny později byla na Zemi zaznamenána středně silná magnetická bouře a v Kanadě i na severu Evropy byla vidět polární záře. Centrum pro sluneční vlivy SIDC v Belgii začalo na základě aktuálního vývoje aktivity vydávat varování před možnými poruchami navigace, komunikačních a elekrických sítí. Dne 7. března v 01:30 UT došlo ke druhé nejsilnější erupci začínajícího cyklu 24. Byla klasifikována stupněm X5.4 a doprovázena velmi silným výronem koronální hmoty o rychlosti 1200 km/s tak zvaným halo, tedy mířícím jako rozpínající se bublina směrem k Zemi. Následně již byly ovlivněny radiové komunikace na jižní polokouli Země, byla vydána varování před zvýšenou radiací zejména při přeletech mezikontinentálních spojů blízko pólů. Je avizována silná magnetická bouře a detekován nárůst vysokoenergetických protonů o čtyři řády oproti neporušenému stavu. Při těchto jevech není vyloučeno pozorování polární záře i v zeměpisných šířkách střední Evropy. Dne 9. března v 04:14 UT došlo znovu k erupci, tentokrát poněkud slabší (třída M6.3) s výronem koronální hmoty o rychlosti 750 km/s. Příchod nabitých částic k Zemi je při této rychlosti a konfiguraci archimedovské spirály meziplanetárního magnetického pole opožděn o dva až tři dny a byl zaznamenán 12. 3. v 8:40 UT. Došlo k narušení geomagnetického pole a začala silná geomagnetická bouře s příslušnými doprovodnými a následnými efekty.

 Aktivní oblast se složitou magnetickou konfigurací a rozměrným filamentem sledujícím hranici polarit se rotací Slunce dostala na jeho západní polokouli a tedy do pozice, kdy v následujících dnech může být při ovlivňování procesů na Zemi ještě účinnější. Je velmi pravděpodobné, že dříve než skupina zapadne za limb, o erupční aktivitě z oblasti NOAA 1429 ještě uslyšíme. Není žádný důvod podléhat panice. Podobné situace jsou pro období vyšší sluneční aktivity běžné. Co je však nové, to jsou snímky z nových meziplanetárních sond, které maji možnosti pozorování i rozlišení lepší než kdykoliv v minulosti. Tak se jim obdivujme. Obrázky a data dokumentující aktivní jevy z předchozích dnů, některé doplněny i o působivý hudební doprovod, najdeme např. na těchto stránkách:

http://www.n3kl.org/sun/noaa.html
http://sidc.oma.be/
http://www.youtube.com/watch?v=fVcT_fhIrEY&feature=relmfu
http://www.youtube.com/watch?v=4xKRBkBBEP0