Informace o pozorování Slunce a jiné zajímavosti Statistiky Aktuální údaje o sluneční aktivitě Informace o akcích pořádaných ČAS Informace o Sluneční sekci ČAS Činnost sekce Seznam členů sekce Internetové odkazy na podobně zaměřené stránky
28.3.2008
Poslední skvrny starého slunečního cyklu
  


Fotografie v bílém světle ze SOHO-MDI z 28.3.2008 (větší verze po kliknutí)

V současné době se Slunce nachází o období minima své aktivity, kdy končí starý jedenáctiletý sluneční cyklus a začíná cyklus nový. První malá aktivní oblast nového cyklu se objevila již v lednu tohoto roku. Sluneční fyzikové to poznají podle polarity magnetických polí slunečních skvrn, která se s nástupem nového cyklu mění. Zatímco v minulých měsících byly na Slunci jen občas vidět malé skvrnky, 23. března se u východního okraje slunečního disku objevila skupina skvrn, která se rychle rozvíjela. 24. března už byly pozorovány dvě skupiny a v současné době jsou na Slunci tři středně velké skupiny slunečních skvrn typu D, z nichž jedna z nich nás 25. března obdařila středně silnou erupcí. Taková aktivita je v období minima spíše výjimečná. 

Z počátku nového cyklu se však ještě nemůžeme radovat, protože všechny tři skupiny patří ke starému cyklu. Je celkem běžné, že v období slunečního minima se vyskytují skvrny obou cyklů zároveň. Zvýšení počtu skvrn a tím i aktivity Slunce v souvislosti s novým cyklem se předpokládá približně na konci tohoto roku. Maximum nového cyklu můžeme očekávat v období mezi lety 2011-2013.


Fotografie z Observatorium Kanzelhöhe z 26.3.2008 (větší verze po kliknutí)

Sluneční skvrny jsou místa se silným magnetickým polem, které brání přenosu energie k povrchu. Proto je pozorujeme jako temné oblasti. Erupce představují náhlé uvolnění energie magnetického pole, při nichž se urychlují nabité částice a ohřívá se část sluneční atmosféry. Silné sluneční erupce mohou ovlivnit magnetosféru naší Země.